2003 började Magnus Fredriksson och Håkan Rudehill att skapa animerad film tillsammans. Först samarbetade de med Erling Johansson och producerade/animerade hans film Sagan on Skade.

Magnus och Håkan bestämde sig för att fortsätta göra animerad film och kort därefter anslöt sig även Anton Raukola. Snart hade verksamheten vuxit ur kostymen som företaget Arktisk Cirkus i Luleå bistod med.

I februari 2007 grundades därför studion Bortbyting med Kiruna som bas och med uppgift att tillverka digitalt animerad film, visualiseringar och videoproduktioner.

Namnet Bortbyting tog studion efter folktrons trollbarn som lämnats i utbyte mot ett bortrövat människobarn och maskerats med hjälp av trolldom.

om bortbyting - produktion

Magnus Fredriksson och Martin Eriksson går igenom ljudläggningen

Om bortbyting - en robot

En robot

 

 

Kort om Bortbyting-filmerna

I Bortbytings produktion finns filmer som Den blå och Den röda skon, som båda visats i tv och på otaliga av festivaler runt om i världen.

Här återfinns också den prisbelönta Lukas pappa är inte kanin som tog hela 9 år att färdigställa.

Bortbyting ligger också bakom filmerna om Kaisa & Harax², som med filmen Älgtavlan varit i tävlan på Annecy International Animation Film Festival och dessutom är världens första animerade filmserie på Meänkieli, samt ett antal reklamfilmer och musikvideos.