Bygga Pikku - pappersprototyp

Bygga Pikku del ett, mönster


Bygga handdockor

Alla filmens huvudkaraktärer ska vara handdockor. Pikku är filmens huvudperson och han kommer därför att ha den mest avancerade dockan. Tanken är att han ska ha rörliga ögonbryn, glödande ögon och rörliga öron. Men till att börja med måste jag bygga själva basen till dockan i skumgummi.

Jag valde att göra Pikkus kropp i i huvudsak två delar: kropp och huvud. Armar, ben och svans kommer sedan kunna fästas på kroppen och bytas ut efter behov. tex kommer Pikku behöva extraarmar med händer som kan greppa. Då ska man enkelt kunna knäppa loss en arm och knäppa på grepparmen.

Skapa mönster

För att skapa Pikku började jag med att öppna modellen som jag gjort för den animerade versionen av honom. Utifrån den byggde jag sedan det som kommer bli skumgummistommen och färgkodar de olika delarna i det som kommer bli mönstret med hjälp av Light Wave 3D.

Mall för Pikku Dockan

I de färgkodade delarna gör jag sedan små kilar i de konvexa delarna. När man sedan plattar ut delarna, genom att göra en UV-map, får man perfekta platta bitar som vid limning på grund av kilarna kommer återskapa Pikkus form. UV-mappen som jag gjort importerar jag sedan i Photoshop och anpassar storlek mot de mått jag tagit på min hand.

Mått för handen

Innan jag börjar bygga skumbasen till dockan klipper jag ut delarna i mönstret och tejpar samman dem till en pappersprototyp. Nu kan jag se hur storleken stämmer överens med min hand, och blir den för liten kan jag enkelt skala upp mönstret i Photoshop.

Pikku_UV-mappen_LW