Maahinen, bild från Det spökar i tornedalen

Maahinen, jordväktare


Maahinen i mytologin

En maahinen eller maahiainen, (jordbevakare eller jordväktare på svenska) är en typ a vittra i den Tornedalska folktron. Tex hörde stigarna i skogen till skogsväktarna och ofta upprättades kartor över skogsväktarnas stigar så man inte råkade bygga ett hus eller något annat på dem, för då kunde det gå illa.

Barn varnades ofta för att gå ut i skogen då de lätt förleddes av skogsväktarna och gick vilse eller försvann. Dessutom kunde man råka på jordväktarnas vrede då man bajsade i skogen, ovetandes nära deras hem eller bo.

Jordväktarna höll sig ofta med kor som liksom de själva var osynliga för människor den mesta delen av tiden (de lever ju i något av en parallell dimension). Deras kor mjölkade bra och man kunde komma över en genom att gifta sig med en jordväktarkvinna, vilket krävde att man kastade en kniv över henne för att få hennes eviga kärlek, eller så kunde man helt enkelt kasta en kniv eller sax över kon då den visade sig.

Maahinen i filmen

I filmen Vem kan älska Pikku Iso? har jordväktarna fått sig en liten modernisering. Pikku bor i ett hus och har inga kor. Däremot har han fortfarande ansvar för att vakta över en speciell bit mark kring byn, ett ansvar som han ärvt efter sin far, den i bygden välkände och respekterade jordväktaren Iso Iso.

Vill du lära dig mer om de olika varelserna i den tornedalska folktron? Då finns en (inte allt för välskriven) bok som heter Manalaisitten Kirja/Andarnas Bok av Birger Winsa (Du ska få tillbaka den Anton, jag lovar).